Talentontwikkeling bij sectoren, brancheorganisaties en (semi-)overheid

Bij de sectoren, brancheorganisaties en (semi-)overheid is de opkomst van strategisch talentmanagement (STM) al een aantal jaar zichtbaar. Een duidelijke lange termijnvisie en behoud van de kenniseconomie zijn hiervoor belangrijke drijfveren.

Bovendien staat de duurzame inzetbaarheid van de mens weer centraal. De kern van deze duurzame inzetbaarheid is de menselijke maat in werk en organisatie. Bij de zoektocht om de mens weer centraal te stellen, staan de ‘zes V’s van duurzame inzetbaarheid’ voorop.

En welke rol kan de afdeling HR hierbij vervullen?

Kortom: duurzame inzetbaarheid is een grote uitdaging voor iedereen. Er is maar één manier om deze enorme uitdaging te lijf te gaan: stapje voor stapje.

Lemniscaat Talent Ontwikkeling is gespecialiseerd in het ontwikkelen van talent binnen bedrijven en organisaties. Samen met u maken wij een op maat geschreven talentontwikkelprogramma, vanaf de eerste fase tijdens het opstellen van het plan tot en met de volledige implementatie.

Lees meer

1. VERTROUWEN

Bij een accountantskantoor gingen partners een-op-een met elkaar in gesprek over Het Nieuwe Werken. Het woord vertrouwen kwam bijna in elke paragraaf van elk beleidsdocument, elk plan van aanpak en elke voorlichtingsbrochure over Het Nieuwe Werken binnen hun bedrijf voor. Vertrouwen moest dus een centraal thema worden in het gesprek. Want wat betekent vertrouwen eigenlijk? En hadden de partners een gezamenlijk beeld van vertrouwen? Wat bleek? De betekenis, invulling en waarde van vertrouwen liepen behoorlijk uiteen.

2. VASTHOUDEN DOOR LOS TE LATEN

Organisaties zullen steeds vaker talent delen en samen het zogenoemde multi-jobben mogelijk maken. Het lijkt een tegenstelling, maar binden en boeien gaat vaak een stuk beter door te delen en los te laten.

3. VRIJHEID IN VERBONDENHEID

Volgens bestsellerauteur Daniel Pink is autonomie de sterkste van de drie intrinsieke drijfveren die mensen hebben (Drive, 2010). De belofte van Het Nieuwe Werken ligt dus vooral in het verhogen van de vrijheid, de autonomie van collega’s. Organisaties en leidinggevenden kunnen daar eenvoudig op inspelen en de financiële kosten zijn nihil.

4. VITALITEIT

Binnen grote organisaties schieten de bedrijfsfitness, hardloopclinics en gezondheidsprogramma’s als paddenstoelen uit de grond. Het nut en bewijs ervan zijn al overweldigend. In een onderzoek onder depressieve patiënten bleek bijvoorbeeld dat het effect van drie keer per week bewegen op korte termijn net zo groot was als een flinke dosis antidepressiva.

5. VAKMANSCHAP

Het doorontwikkelen van de eigen vakmanschap is een uitdaging waar iedereen wel wat hulp bij kan gebruiken. In de hectiek van alle dag verdwijnt namelijk de urgentie om op langere termijn de eigen kwaliteiten uit te diepen, bij te schaven en op te poetsen. Iedereen kan wel een APK op zijn eigen vakmanschap gebruiken.

6. VOL BETEKENIS

‘Wat is betekenisvol werk voor jou?’ Vanuit die eenvoudige vraag heeft MVO Nederland binnen Vebego een casestudie uitgevoerd. De hele organisatie werd meegenomen; van schoonmakers tot aan de Raad van Bestuur. Eén belangrijk kenmerk is weten waarom je het werk doet. Wellicht klinkt dat heel logisch, maar dat is het niet altijd.